top of page
Articles d'opinió sobre mediambient editats per l'alumnat de 4t de l'ESO· CURS 19/20.

ARTICLE 1:

L’EFECTE DESTRUCTIU I POC CONEGUT DEL CONSUM DE CARN.

 

Hui parlaré d’un article que he llegit a la revista El Temps, que es titula L’efecte destructiu i poc conegut del consum de carn. Aquest va ser publicat el 17 d’agost de 2017 i tracta sobre la sostenibilitat i el canvi climàtic.

​

Explica com és de contaminant el consum de carn cosa que, a diferència del que pot pensar la gent, és un dels factors principals que causa l’efecte hivernacle.

​

Segons un informe de l’Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), el sector ramader genera fins a un 18% més de CO2 que el sector del transport, i la producció massiva de carn actual és una de les principals causes de l’escalfament del planeta, la degradació de les terres, la contaminació atmosfèrica i de l’aigua, la destrucció dels esculls de coral, així com de la pèrdua de la biodiversitat.          

​

El sector ramader durant tot el seu procés, és el responsable d’alliberar el 9% del CO2 procedent de les activitats humanes i genera el 65% de l’òxid nitrós d’origen humà, que té 296 vegades més potencial d’escalfament global que el CO2. També és el responsable del 37% del metà produït per l’activitat humana i del 64% d ’amoníac que contribueix de manera significativa a la pluja àcida. A més, fa servir més del 30% de la superfície terrestre del planeta per a l’activitat ramadera i provoca que  s’ hagen de talar boscos, el que suposa una desaparició del 70% dels boscos a l’Amazones, que és el principal pulmó del nostre planeta.                                                         

​

El bestiar contamina deu vegades més que els humans i tres vegades més que les indústries de carbó, ferro i manufactures juntes, i per això les propostes vegetarianes i veganes cada vegada proliferen més als restaurants, així com els productes ecològics als supermercats.

​

La veritat és que no tenia molta idea sobre aquest tema, però ara que en sé un poc més, crec que tenim a les nostres mans una solució per salvar el planeta. Em pareix importantíssim deixar de consumir tanta carn, i no dic que tothom haja de fer-se vegetarià,  però si cladria reduir el consum per beneficiar-nos nosaltres mateixos i també la nostra llar.

 

Nerea García Castillo, 4t ESO B.

ARTICLE 2:

PER QUE CADA VEGADA TENIM MÉS AL·LÈRGIES?

​

L’alergia es la resposta del nostre organisme quan es veu atacat per un al•lergen.

 

Els al•lergens no son tòxics ni infecciosos pero segons la patologia que es tinga pot ser molt greu i causar la mort.

Son més freqüents en els països desenvolupats. Els principals motius per a tindre al·lèrgies son la predisposició genètica i el ambient.

 

Ambient:

  •  contaminació ambiental

  • canvi climàtic

  • mes exposició a al•lergens y menys exposició a infeccions 

 

Les causes més significatives de que en les grans ciutats hi hajen més al·lèrgies es per la contaminació deguda a l'augment de temperatura, canvi climàtic, fum de tabac, dièsel…

També en les ciutats es viu en cases molt be aïllades i això provoca que al no airear-se es formen mes àcars i fangs. Altres causes son tindre mascotes dins d casa, alguns aliments i medicaments.

Finalmente hipotéticament es diu que tenint una higiene adecuada estas mes desprotegit de mes infeccions ja que el nostre sistema inmunitari està adormit.

 

Font: https://metode.cat/els-perques-de-metode/per-que-la-gent-te-cada-vegada-mes-allergies.html

          

Mètode 2019 

Paula López Fernández 4t ESO A

​

​

ARTICLE 3:

LES ARRELS PROFUNDES DEL CONSUMISME

 

Revista ARA,15 de Juliol de 2011

Article d’opinió 

Tema: Sostenibilitat i consumisme

 

INTRODUCCIÓ

De què parla? Parla sobre un filòsof i assagista, Jordi Pigem, que ha escrit diversos llibres i articles en què analitza les raons que ens han portat a la crisi, que el seu parer no és només econòmica, sinó més profunda.


 

EXPOSICIÓ UNA MICA MÉS DETALLADA

En la seua última obra Qüestió de valors examina a fons els tipus de mecanismes del consumisme que vincula clarament a un règim de vida col·lectiva insostenible. Aquest filòsof relaciona el consumisme amb conseqüències ecològiques negatives però, sobretot, amb un estat d’inseguretat que és “contraproduent per a la satisfacció personal”. Jordi Pigem defensa que el consum “amb seny” és una activitat natural però al mateix temps afirma que hi ha alguna cosa clarament problemàtica en el consumisme: consumir més enllà del que és suficient per a una vida digna.


 

CONCLUSIÓ

Aquest article el que mostra són els pensaments sobre com s’utilitza l’economia, precisament el consumisme, i com podem resoldre aquest tipus de conseqüència negativa.


 

OPINIÓ PERSONAL

Jo pense que amb tots els punts que ha tractat, Pigem té el meu “vot” a favor. No diu cap mentida: hauríem de prendre un poc més de consciència a l’hora de comprar perquè aquestos impactes negatius, com les crisis o augments de l’oferta, no passen.

 

També voldria recordar que està bé comprar però no excessivament, ni sense necessitar-ho. Per últim, una frase feta que enmarca molt bé aquesta situació: “Hem de fer un ús, no un abús”.

​

LUCÍA LÓPEZ MACIÀ 4-B

​

ARTICLE 4:

QUÈ SUPOSA EL "BLACK FRIDAY" PER AL MEDI AMBIENT?

​

Sara Font. Ara.cat   25/11/2019.

 

El primer que explica és que per al 2019 es va previndre que augmentarien un 10% les compres i es mourien  uns 1700 milions d’euros en aquest dia.

Fa tres anys, al 2016, Amazon va vendre uns 10 productes per segon aquest dia. I es van repartir una mitja de 2,5 milions de paquets . En resum, aquest dia és una bogeria  i afecta molt al medi ambient.

​

Eduard Josep, professor d’economia de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya), afirma que tot el que promoga el consum desmesurat de materials que no són de primera necessitat fa molt mal al medi. Diu que el consumisme afecta per a mal al medi ja que es converteixen materies primeres en productes elaborats sense necessitat. I per últim, afirma que els sistemes de distribució creen molt impacte a la ciutat.

​

Neus Soler, professora d’economia de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya), explica que dies com el Black Friday li surten car al planeta. Explica per què es diu que la compra online es roïna per al planeta, quan la gent pensa tot el contrari, que contamina menys perquè s’estalvien desplaçaments, però no és així. Si comprem online, s’utilitza molta més quantitat de plàstics i cartró per envoltar productes que igual no ho necessiten ; s’afegeix la dificultat que la comanda arribe a la primera, perquè la gent no és sempre a casa; normalment són productes que s’envien internacionalment i açò fa que es contamine molt més, fan viatges llargs per a productes molt petits… Per tot acò afirma que les compres online son menys ecològiques quan no s’exigeix una compra mínima que compense tota l’operativa.

La meua conclusió és que no hem d’ aprofitar-nos d’aquest dia perquè, al final, tot el que comprem i fem té una repercussió sobre el medi ambient, i no és bona. Cal controlar i evitar al màxim posible el consumisme.  

​

 Lucía Figueruelo González 4t B.

​

 

ARTICLE 5:  

DIETA I SOSTENIBILITAT AMBIENTAL: UN DESAFIAMENT GLOBAL

                                          

Aquest article ha estat publicat a la revista  CUPATGES  per Chiara Gai el dia 29-06-2018

 

Amb molt poc esforç,només canviant la nostra alimentació, podem afavorir la sostenibilitat del medi ambient. 

Aquesta notícia tracta sobre el mal ús dels recursos naturals que fem quan ens alimentem. L’autora diu que el canvi de les nostres dites per una dieta mediterrània estricta (aliments d'origen vegetal, ous, lactis, peix (dos tres cops per setmana) i carn (en comptades ocasions) podria millorar la nostra salut i a la vegada disminuir la contaminació global. Perquè si no canviem aquestes tendències dietètiques, si no es controlen, podrien augmentar fins un  80%  les emissions de gasos d'efecte hivernacle a l’any 2050. 

A mi em pareix una molt bona estrategia per estar sana i alhora ajudar a reduir la contaminació. 

 

EVA SÁNCHEZ 4-A

​

​

​

bottom of page